Ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna – det här behöver du veta

Ilningar i tänderna är ett av de vanligaste dentala problem hos det svenska folket. Även om det i de flesta fall inte är farligt så är det självklart något man vill slippa. För vem vill inte kunna njuta av en glass på sommaren utan att det ilar till i tänderna på det där obehagliga sättet. Här berättar vi mer om ilningar i tänderna och hur man blir av med dem.

Det kan finnas flera anledningar till att det börjar ila i tänderna. Hur känsliga tänder man har är högst individuellt och det styr även hur benägen man är att drabbas av ilningar.

De vanligaste anledningen till denna åkomma är dessa:

  • Blottade tandhalsar. Om man tar i för mycket när man borstar tänderna eller använder en tandborste med väldigt hårda strån riskerar man att drabbas av blottade tandhalsar. Det innebär att delar av tandköttet borstas bort. Då drabbas främst tandhalsen, det vill säga övergången mellan själva tanden och tandköttet, som drabbas av ilningarna.
  • En spricka eller fraktur i en tand kan också leda till ilningar. Om man har fått en smäll på fotbollsplanen på gympan eller skadat tanden på annat sätt. Kolla också om allt verkar stå rätt till med dina lagningar – annars är risken stor att det börjar ila på ett obehagligt sätt.
  • Erosion är en annan vanligt förekommande anledning till ilande tänder. Helt enkelt frätskador som drabbar tänderna om man äter och dricker för mycket sött eller surt. Godis, läsk, söta bröd med mera – ilar det i tänderna kan det vara dags att minska ner på onyttigheterna. Bulimiker, personer med ätstörningar, löper också stor risk att drabbas av ilningar som orsakats av erosion.
  • Tandgnissel leder till slitage och avverkat tandvävnad. Detta kallar bruxism och misstänker du att du har sådana problem så kan du få hjälp med en skena eller något annat hjälpmedel av din tandläkare. 

Inte farligt med ilningar i tänderna

Ilningar ät inte farligt, men bör nog ses som en indikation på att det är dags att gå till tandläkaren, som kan hitta anledningen till problemen och sedan behandla munnen därefter. Behandlingen kan ske på kliniken eller så får du order från tandläkaren om hur du ska ta hand om din tandhälsa på hemmaplan, I fall där ilningarna beror på ett kariesangrepp så bör man exempelvis laga tanden omedelbart. Om detta görs innan pulpan angrips så kommer du inte att behöva gå igenom en jobbig rotfyllning.

Mjukare tandborste, mindre sött och tandkräm som lindrar ilningarna eller ger tänderna ett skyddande lager är tre metoder mot ilningar. Vilken som fungerar bäst beror på anledningen till att ilningarna uppstått.

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.