Skonsam osynlig tandreglering

Att ha snedställda tänder är sällan roligt. Det ser illa ut och det kan göra ont. Det kan påverka tuggfunktionen och ge värk i käkarna. Felställning behöver behandlas och gärna tidigt.

Varför får man problem med felställda tänder? Sanningen är att det kan ske på väldigt många sätt. Allt från olyckor till ärftlighet eller sjukdom kan resultera i att dina tänder inte växer som de ska eller där de ska. Tandanlag kan komma lite huller om buller och vissa bristsjukdomar resulterar i tandskador.

Sneda tänder medför förstås konsekvenser, vissa obetydliga men andra mer allvarliga. De mindre konsekvenserna är kosmetiska. Felställda tänder kan se mindre snygga ut och kännas tråkiga för bäraren. Svåra konsekvenser är tuggsvårigheter och snedbelastning på käkarna. Det kan också medföra att tänderna intill påverkas vilket gör att tuggproblem och annat förvärras under tid.

Invisalign är det moderna sättet

Felställda tänder mår alltså bäst av att rättas till. Många äldre personer minns med fasa hårda och plågsamma tandställningar i metall. Vanställande fula och smärtsamma att bära. Idag är detta lyckligtvis bara ett tråkigt minne. Dagens hjälpmedel ser helt annorlunda ut.

Vad är då Invisalign? Jo, det är en individuellt anpassad reglering i genomskinlig plast. Man börjar med att mäta upp alla mått på dina tänder och sedan tillverkas den efter just dina förutsättningar.

Invisalign byts ett antal gånger under behandlingen. Den gör inte ont och den syns inte. Efter ett par månader brukar tänderna ha hamnat rätt och då kan man ha kvar den sista versionen för att behålla den rätta formen. Lär dig mer om Invisalign på denna hemsida: invisaligngöteborg.se

8 Mar 2021

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.