Skötselråd och tips för friskare tänder

Tänderna utsätts dagligen för olika påfrestningar som kan göra skada. Att vårda tänderna är viktigt och måste göras dagligen. Tandborstning är det hetaste tipset för friska tänder.

Våra munnar och tänder utsätts ständigt, rättare sagt dagligen för olika påfrestningar. För att inte få problem med tänderna nu eller i framtiden bör man lägga ner tid och energi för att hålla dem så starka och friska som möjligt. För en bra mun och tandhälsa finns det tre gyllene begrepp som bör kommas ihåg och det är vatten, vila och fluor. Vad betyder dessa tre nyckelord?

Om du är törstig, bör du dricka vatten och inget annat, kaffe, te och speciellt läsk kan skada tänderna. Fluor förknippas med tandkräm och det är inte mer än rätt. Att borsta tänderna är prioritet nummer 1 och det äldsta och hetaste tipset för bra tandhälsa. Rengör tänderna två gånger dagligen! Låt tänderna vila mellan måltiderna och försök inte attackera dem med tuggummi eller ständiga mellanmål. Tänder, precis som övriga kroppsdelar, behöver en paus emellanåt.

Regel nr 1 - borsta rätt

Att borsta tänderna på rätt sätt är den viktigaste regeln för friska tänder. Det går faktiskt att borsta fel vilket automatiskt bäddar för framtida tandproblem. Tandborsten ska hållas snett och ska gå mjukt mot tandköttet. Borstning ska ske med roterande rörelser. Efter tandborstning ska man undvika att dricka eller äta något så att fluoret från tandkrämen får ligga kvar och skydda tänderna så länge som möjligt. Tandkrämen ska innehålla fluor. Tryck gärna ut två centimeter tandkräm och borsta i två minuter. Ställ gärna en timer om tiden är svår att hålla koll på.

Hjälpmedel – riktigt bra vänner för tandhälsa

Den dagliga tandborstningen kan bli effektivare om man går igenom tänderna med tandtråd. Helst ska tandtråden användas dagligen och den bästa tiden är innan man går och lägger sig. De flesta upplever tandtråden som obehaglig då det både gör ont och blöder om tandköttet. Ett gott råd är att fortsätta att använda tandtråd oavsett obehaget då det brukar upphöra efter ett par veckor. Försök att inte vara för hårdhänt med tandtråden, mjuka och varliga rörelser uppskattas mest i det här fallet. Kom ihåg att det är tandtråden som gör jobbet och inte kraften i din hand.

16 Apr 2020

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.